parittomat.jpg

 

 

Minne sukat ja sukkien parit Turussa aina katoavat?

"Parittomat" oli yhteistyöprojekti animaattori Anna Virtasen kanssa kesällä 2006, jolloin kymmenet kaapeista karanneet sukat valtasivat kaupungin keskustan: kiipeilivät aidoissa, tasapainoilivat katulyhtyjen päällä ja seisoivat suojatiellä odottamassa vihreäksi muuttuvaa liikennevaloa. Sukkiin kiinnitetty lappu opasti satunnaisen ohikulkijan projektista kertoville nettisivuille sekä sukkiin liittyvien tarinoiden pariin.

 

eksynyt.jpgEKSYKSISSÄ

Kaikki me tiedämme, että pyykinpesukoneet voivat olla petoja. Sukat sinkoutuvat sinne tänne ja yhden kirjopyykin jälkeen toinen pari voi olla kadoksissa. Iloinen jälleennäkeminen saattaa tapahtua pyykkinarun toisessa päässä, mutta tämäkään ei ole täysin varmaa. Tuuli voi tempaista pyykin pitkänkin matkan päähän ja naapurin Rekku saattaa tulla ja napata sukan suuhunsa.
Yhtäkkiä sitä vain huomaa olevansa jotenkin yksin ja kaukana. Silloin on vain hakeuduttava vilkkaan kadun reunalle ja odotettava tutun näköisiä kantapäitä.

 

 

junglebookie.jpgJUNGLE BOOGIE

Jos on tottunut viettämään aikaansa glitter-kengissä, moon walk sujuu myös aamuyöllä pitkin ränniä. Pitkän kaavan piknikin jälkeen on kierretty kaupungin terassit, jokilaivat ja päädytty kiukkuisen akan grillin kautta yöuinnille Samppalinnaan. Kun vaatteet heitettiin nurmikolle, oli sukkien aika ampaista omille teilleen. Tähän aikaan aamusta kadut ovat hiljaiset ja tanssilattiana toimii koko kaupunki. Punaisissa valoissa pyörähdetään tuplapiruetit ja suojateillä vedellään jiveä. Kun päkiät kuluvat puhki, on lopulta pakko lähteä kotiin odottamaan niiden parsimista.

 

 


kaarina.jpgTOIVO

Tähystäminen aloitetaan alajuoksulta: katse hapuilee sillan vasemmalta laidalta oikealle puolelle, haroo parkissa olevien veneiden laidat, mastot, siirtyy rantapenkerettä ylöspäin. Etsii nurmikolta, portailta, puiston penkiltä. Tarkistaa pajukon reunat, piispan asunnon ruusupensaat. Kurkottaa niin pitkälle kuin mahdollista. Etsii tuttuja pohkeita, pattipolvia, kapeita nilkkoja ja vilkkaita varpaita, joissa pienimmässä on sirpin muotoinen luomi.
Sama tähystys on suoritettu 127 764 kertaa. Puut ovat kasvaneet, piispat vaihtuneet, rakennukset palaneet, sillat sortuneet ja veneet muuttuneet nopeammiksi.
Vanha uimalatos on purettu, laituri lähtenyt jäiden mukana merelle ja muut etsijät luovuttaneet ja kuolleet pois.

 

  

kosiomatkalla.jpgKOSIOMATKALLA

Vielä edellisellä Turun reissulla terassi oli täynnä elämää ja sisällä soittivat torvet. Anjan vaaleanpunaiset sukat hyörivät tiskin takana ja pitivät asiakkaat tyytyväisinä. Työvuoron päätyttyä ihailtiin kaupunkia Tuomiokirkkosillalta ja sunnuntaisin käytiin retkellä Koroisten niemellä. Kun syyskuussa alkoivat kumpparikelit, oli lähdettävä Keski-Suomeen sienimetsälle ja rakkauden piti jäädä.
Nyt paikka vaikuttaa autiolta, sorapolun poikki kömpii uninen siili, eikä lehtiä ole lakaistu viimeisen syysmyrskyn jäljiltä. Silti tekisi mieli koputtaa ja pistää varvas ovenraosta sisään. 

 

 

 

mustasukkaiset.jpgMARSSI KUTUKORKEUKSISSA

Ei musta niin synkkä väri ole, kuin yleisesti luullaan. Myönnetäköön, että usein mustat sukat mököttävät kaapin perällä sikinsokin sukkalaatikossa, harmitellen viattomia hymyjä ja kevyin mielin vaihdettuja katseita. Mutta ainakin torstaisin totuus on toinen: mustat sukat valtaavat kaupungin romanttisimman kukkulan ja aloittavat reippaan humpan elämän ihanuudelle.
Perjantaina päiväjärjestys palautuu ennalleen, mutta torstaisin on tanssin aika.

 

 

 

 

odottajat.jpgVASTARAKASTUNEET

Siinä ne istuivat, viereisellä penkillä ja näyttivät kovin rakastuneilta. Pitkiä katseita ja vaivihkaisia kosketuksia. Penkin takana mummot juorusivat iloisesti ja pronssipatsaan lintupari nyökytti tietäväisesti päätään. Sitä se rakkaus teettää. Sukkapari tuuletteli varpaitaan, vihelteli patakakkosen tunnaria ja punastui hitaasti mutta varmasti pikkuvarpaasta aina nilkkaan asti.

 

 

 


 

hengaus.jpgHENGAUSPAIKKA

Pyörätelineeltä kuuluu kovaäänistä pulputusta. Vertaillaan kengänpohjallisia, lattiavahoja, kynnysten teräviä nauloja. Ylistetään aurinkoista säätä, kesäkenkien keveyttä ja motkotetaan liian pitkistä varpaankynsistä. Kun isännät kiertelevät rautakaupassa, on sukilla tilaisuus livahtaa kuulumisten vaihtoon keskikaupungille.

 

 

 

 

 

kesaasunto.jpgKESÄASUNTO

Jos koko talven viettää punaisissa huopikkaissa, on itsestään selvää että kesällä pitää päästä vapaalle. Lomaa suunnitellaan hyvissä ajoin pyykkinaruilla ja kuivausrummuissa, joissa vaihdetaan tietoja vapaista kesäasunnoista. Tämä lukaali kuulosti hyvältä jo etukäteen: kaksi huonetta ja keittiö, jossa valtava kokoelma kadulta löytyneitä varvaskoruja. Sijainti kauniissa vanhassa kivijalassa Aurajoen rannalla. Näkymä tuomiokirkolle ja naapureina galleria, hyvä ravintola ja kaupunginkirjasto.
Nyt kesäpäivät kuluvat leppoisasti kahvitellen naapurin rottaperheen kanssa ja nauttien kesäisestä elämänmenosta, jota pussikaljoitettu Turku tarjoaa.

 

 

treffit.jpgTAVALLISET ENSITREFFIT

Reiät on parsittu piiloon ja huuhteluainetta lorautettu ekstra-annos. Jännittää niin, että on pakko vain kävellä, kun ei tiedä mistä puhua. Kaupungin kauneimmat paikat on merkattu etukäteen karttaan ja reitti opeteltu ulkoa. Jos kuljetaan, niin kuljetaan kauniisti.
Ensin tavattiin Aurasillan kupeessa uusilla, sileillä kivillä. Jatkettiin  kohti Samppalinnan tulppaaniplänttiä ja Vartiovuoren ihanasti viilentävää kahluuallasta. Viimeiseksi laskeuduttiin Vanhan suurtorin romanttiselle nunnakujalle ja kaupungin kauneilmmalle kaiteelle nauttimaan ilta-auringon rusotuksesta. Lopulta uskallauduttiin vaihtamaan sukkalaatikoiden numeroita.

 

  

kaipaus.jpg KAIPAAVA

Kohde: kolmas ikkuna vasemmalta ja neljäs alhaalta.
Ongelmakohdat: seinän ulkopinta on liukas, palotikkaita ei ole, ovikoodi on unohtunut eikä ikkunan ulkopuolella roiku lakanasta sidottua köyttä.
Ratkaisu: On kiivettävä lähimmän puun latvaan, huhuiltava harakalle ja välkytettävä hopealusikkaa tai muuta kiiltävää esinettä. Harakan tartuttua lusikkaan roikutaan matkassa, kunnes sopivalla kohdalla irrottaudutaan ja tipahdetaan neljännen kerroksen kohteeseen.
Syy: koristeellinen pitsisukka, joita tapaa vain harvoin näillä leveyspiireillä.

 

 

sunnuntairetki.jpgSUNNUTAIRETKI PUUN LATVAAN

Perjantaisin tuomiokirkon kellojen soidessa 26 kertaa, kipuavat jäätelökioskin vakiosukat viereiseen lehmukseen ja vapauttavat lokkiemon lounastauolle. Ystävyys- ja avunantosopimuksen mukaisesti sukat hautovat pesän kuutta, pilkullista pikkumunaa emon metsästäessä pudonneita mansikoita lounaaksi Kauppatorilta.

 

 

 

 

 

aamujumppa.jpgAAMUJUMPPA

Jos on kadottanut omistajansa vuosia sitten eikä kiinnostusta ole osoittanut kukaan muu kuin puistotädin kirjava terrieri, on parempi ottaa tilanteesta itse kiinni ja muuttaa erakoksi hyljättyyn linnunpönttöön. Loppuelämä vietetään askeettisesti, heräten kuudelta auringon osuessa isovarpaaseen ja linnun sirkuttaessa naapurissa.
Ensimmäinen tunti käytetään venyttelyyn. Pikkuvarvas taivutetaan pitkälle vasemmalle nimettömän seuratessa perässä. Isovarvas taipuu oikealle kahden viereisen taipuessa mukana. Lopuksi venytellään varsi kääntäen nilkkaa 180 astetta myötä- ja vastapäivään.
Kun aamuvenyttely on hoidettu kunnolla, on aamupalan metsästäminen helpompaa läheiseltä grillillä.

 

humppa.jpgHUMPPA

Joskus tulee jätetyksi huomaamattaan. Unohtuu matkalle tai valahtaa pois kesken juoksun. Siitä ei saa lannistua. Täytyy kerätä kaikki voimat ja kiivetä mahdollisimman näkyvälle paikalle ottaen huomioon oma väri suhteessa taustan väriin, ohikulkijoiden määrä ja etsijän silmien korkeus. Pipoilla ja lapasilla on tietenkin suurempi mahdollisuus löytää takaisin kotiin, mutta kesäinen sukkakaan ei saa menettää toivoaan. 

 

 

 

 

turvapaikka.jpgTURVAPAIKKA

Kun vaara uhkaa, on lähdettävä lätkimään. Vaatekaapin kolmatta hyllyä olivat jo pitkään riepotelleet juorut kirpputoreista, roskakoreista ja marttakerhon matonkudetalkoista. Punaisessa sukkaparissa ei ollut vielä yhtään reikää ja raidallisista omistaja piti niin paljon, ettei varmasti luopuisi niistä ikinä. Valkoisten, nykyään jo harmaiden tilanne näytti pahimmalta. Kantapääkin oli uhkaavasti kulumassa puhki, eivätkä viimeisten vaatehankintojen värit mätsänneet valkoiseen.
Pako tuntui olevan ainoa vaihtoehto.
Öisessä pimeydessä, koirien nukkuessa turvallisesti kopeissaan sukat kipittivät ikkunalaudalta rännille ja sieltä pitkällä liulla alas nurmikolle.
Maailma näytti muutaman tunnin vapaalta, kunnes ensimmäinen häntäänsä heiluttava  noutaja ilmestyi nurkan takaa, tarrasi varpaasta kiinni ja retuutti leikkikaverin nähtäväksi.
Kun sukat luulivat menettäneensä viimeisetkin lycraloimet, koirat huomasivat läheisessä puussa raakkuvan harakan ja unohtivat kuolaisen, kahdesta suunnasta retuutetun sukkaparin.
Kauhusta tutisten sukat raahautuivat suurimman kiven taakse piiloon ja sieltä hetken hengähdettyään lähimpään puun koloon. Lopullisesti.

 

toihin.jpgTYÖVUORON VAIHTO

Työvuoro vaihtuu silloin, kun varpaaseen tulee reikä tai kengät käskevät lähteä kotiin. Eteisessä vislataan uudelle parille ja livahdetaan itse pyykkikoriin päällimmäisiksi. Lähtemisessä on monta tyyliä:
Yhdestä kaapista lähdetään varmoin askelin. Hommia on tehty kolmekymmentä vuotta, maata nähty nostokurjen nokasta ja viemärinkannen alta. Kantapäätä on parsittu useasti, varvastakin hieman, mutta eläkkeelle ei vielä jouda, ei ennen kuin puolet päkiästä puuttuu.
Kaikilla ei ole tällaista varmuutta. Aidan toista laitaa kiivetään ensimmäistä kesää. Lähimpänä työparina toimivat rakkolaastarit ja jalkadeodorantti. Työ on vielä jännittävää, kiviporan ääntä säikähtää joka kerta ja jyhkeitä kiviä nostellessa läheltä piti -tilanteita on ollut monta.
Työstä voi myös nauttia. Muutaman vuoden harjoittelun jälkeen homman osaa ottaa rennommin ja nauttia sen hyvistä puolista: päivän aikana ohi kulkee useita hyvinmuodostuneita sandaalipareja ja kerran päivässä lokit kertovat Airiston kuulumiset muutamia leivänmuruja vastaan.