ARJEN LÖYTÖRETKEILIJÄN AAKKOSET


Arjen löytöretkeily ei ole monimutkasta. Täytyy vain avata silmät ja havaita se, mitä unohtaa yleensä havaita. Kokosin Arjen löytöretkeilyn aakkoset alunperin erästä lehtijulkaisua varten syksyllä 2008, mutta toivon niiden toimivan aktiivisina eksyttäjinä ja onnellisten ajelehtimisten työkaluina edelleen.


A
Avoin mieli. Maailman voi nähdä joko äärimmäisen mielenkiintoisena tai epämielenkiintoisena, kuten Albert Einstein aikoinaan totesi.

B
Bussilinjat. Aja järjestelmällisesti jokaisella kaupunkisi bussilinjalla. Hyppää pois sellaisella pysäkillä, mikä näyttää mielenkiintoiselta tai missä satunnainen, kiinnostavalta vaikuttava kanssamatkustaja jää pois.

C
Tutustu kaikkeen C-kirjaimella alkavaan: c-rapun naapureihin, roskiksesta löytyviin c-kasettinauhoihin, cayennepippuriin ja curryyn, kirjaston C-sukunimisiin kirjailijoihin. Halutessasi vaihda kirjainta.

D
Dokumentoi elämää. Ota joka päivä samaan kellonaikaan kuva esimerkiksi maisemasta jonka näet ikkunastasi. Etsi ja löydä poikkeamia, pieniä iloisia yksityiskohtia lumikiteiden muodoissa tai pyöräparkin alati muuttuvassa pyöräjärjestyksissä, elävässä kollaasiteoksessa.

E
Etsi aarretta. Rantaviivoilta voi löytyä paitsi pullopostia, myös sukellusvene tai kumiankka. Mukulakivien välistä rintamerkki tai puuhelmi. Myös toisen roska voi olla toisen aarre.

F

Fifty-fifty. Listaa viisikymmentä asiaa, jotka tekevät sinut onnelliseksi ja sen jälkeen viisikymmentä asiaa, joista unelmoit. Kulje näitä sataa asiaa kohti ja muista pitää toiveitasi todellisuutena.

G
Graffitoi statementtesi
maailmasta myös muiden nähtäväksi. Graffitti kannattaa kirjoittaa tai maalata esimerkiksi puolukkamehulla lumeen tai neuloa se jämälangoista liikennemerkkiin.

H
Harhaile
yksi  ajanjakso päivästäsi, esimerkiksi kahden näläntunteen välinen aika. Seuraa tiettyä valitsemaasi väriä; sinistä, punaista, keltaista. Katso mihin se sinut johdattaa.

I
Innostu
kaikesta löytämästäsi ja hyödynnä sitä arjessasi. Mikäli löydät kauppakärryyn tai kadulle unohtuneen kauppalistan, osta viikon elintarvikkeet sitä mukaillen. Kotona voit miettiä mitä herkkuja listan varsinainen laatia saikaan loihdittua purjosipulista, viiriäisenmunasta ja curry-tahnasta.

J
Jutustele
. Kysy tietä kauneimmalle näköalapaikalle, romanttiseen metsään, parhaaseen ajantajunkadotuspaikkaan tai omituisemmalle nähdävyydelle.

K
Käännä katseesi uuteen perspektiiviin.
Tuijottele jugend-talojen parvekkeilla jumppaavia karikatyydejä, huomaa viemärikaivossa kasvava miniruusu tai kerrostalon kattoräystäällä keikkuva puutarhatonttu.

L
Lehti-ilmoitukset.
Seuraa paikallislehden uutisia Marttojen kesäretkestä tai Kiviseuran äitienpäiväleiristä. Perusta oma retkikunta ja ilmoittaudu mukaan. Mitä erikoisempi retki, sen kiinnostavampi kokemus!

M
Massat.
Antaudu ihmisvirtojen johdattelemaksi. Voit löytää tiesi paitsi kaupunginorkesterin puutarhajuhliin, myös lastenteatterin ulkopiknikille tai aikuisille rakennettuun pomppulinnaan.

N
Noppa
: heitä noppaa jokaisessa tienristeyksessä. Esimerkiksi silmäluvulla yksi käänny oikealle ja silmäluvulla kaksi vasemmalle.

O
Oikea kartta
. Aseta kaupungin kartan päälle sattumanvaraisiin kohtiin taskuistasi sillähetkellä löytyvät tavarat. Piirrä jokaisen ympärille ääriviivat ja päätä sen jälkeen minkämuotoisen reitin (avaimet, kampa, hammasharja tms.) haluat tänään kulkea.

P
Psykomaantieteile
, eli piirrä oma karttasi kaupungista tunteiden mukaan: missä sijaitsevat kauniit, rumat, pelottavat, epämukavat, ihanat, epäinhimilliset tai ideoita pursuilevat paikat?

Q
Quadrivium
(lat.) eli tienristeys. Kaikki on mahdollista. Miksi? -kysymykseen voi vastata vain Miksi ei? -kysymyksellä

R
Ruokaile useassa eri paikassa.
Kokeile piknikkiä matontamppaustelineellä, parkkiruudussa tai moottoritien kainalossa. Ennen vanhaan jokaviikkoiset sunnuntaipiknikit järjestettiin poikkeuksetta hautausmailla muistellen edesmenneitä ystäviä ja sukulaisia.

S
Sisäpihat.
Astu sisään aina kun vain mahdollista. Paitsi pyörätelineitä, voi sisäpihoilta löytyä myös vanhoja pittoreskejä maalaisaittoja, puutarhoja, kelomökki tai kaunis patsas.

T
Tutustu tuntemattomaan.
Osallistu yliopiston luennoille tai pyydä päästä seuraamaan ammatiikoulun hitsauslinjan opetusta. Inspiroidu ja haltioidu! Verorahoilla järjestetty opetus on julkista kaikille.

U
Uusiudu.
Pyri vaihtelemaan arkipäivän kulkureittejä viikoittain. Syö välillä kaikista tuntemattomimpia ruokia. Vaihda vaatteet väärinpäin tai vaihda ystävän kanssa kotia viikon ajaksi.

V
Väärä kartta
. Kulje kotikaupungissasi väärän kartan avulla. Merkitse kartalle lähtö- sekä päätepisteet, ja kulje matka tutussa kaupungissa vieraan kartan reittiä seuraten.

X
Lähetä viesti tuntemattomalle
osoitteeseen X. Voit jättää viestin pullopostina tai jättää kirjeen kirjekuorineen bussin penkille tai patsaan käteen.

Y
Vietä päivä ylösalaisin.
Pyri tekemään kaikki toisin, kuin normaalisti. Herää iltaseitsemältä ja menen nukkumaan puoleltapäivin. Kulje takaperin peruutuspeilin avulla, aloita ruokailu jälkiruuista ja lopettaen alkupaloihin. Siirrä lukupiiri vaihteeksi lehtiroskikseen ja seuraa kymppiuutisia kiikarin avulla naapurin televisiosta.

Z
Zzzz. Nuku
vaihteeksi muualla kuin omassa sängyssä. Kokeile yökylää keittiönpöydän alla, naapurin häkkikomerossa tai parkkiruudussa (muista maksaa tällöin pysäköintimaksu).

Å
Ruotsin kieli.
Kuvittele olevasi ruotsalainen turisti yhden päivän ajan. Mihin erityispiirteisiin kiinnittäisit huomiota kaupungissasi. Vaihtelu virkistää; voit yrittää viettää joulua kiinalaisena tai pääsiäistä myös meksikolaisena turistina.


Ä
Äänet.
Pysähdy kuulostelemaan kaupungin rytmiä, mittarimadon aamuvenyttelyä puistossa, Sibeliuksen patsaan patinoitumista ja päiden kääntymistä suojateiden edessä. Mitä muuta kuulet?

Ö
Ö-kirjaimella alkava katu.
Kävele kaupunkisi kadut aakkosjärjestyksessä läpi. Projektiin voi kulua vuosi tai useampi, olet jo lähellä loppufanfaaria, kun pääset Ö-kirjaimella alkavalle kadulle.