YLÖS, ULOS JA PISSALLE

Muutama viikko sitten vietettiin kansainvälistä design-viikkoa, joilla kerrottiin muassa afrikkalaisten lentävien vessojen järjestelmästä (tee tarpeesi muovipussiin ja heita paketti sen jälkeen naapurin katolle). Samalla järjestettiin myös naisille markkinoitu työpaja, stand up and pee like a girl, jonne uteliaisuuttani ilmoittauduin. 

Mikäli et vielä tiedä, mikä p-mate on, kohta tiedät.

Yksi naistutkimuksen ja vaatesuunnittelun ajankohtainen teema on jo jonkin aikaa ollut naisten pissaaminen pystyasennossa. Kun perinteisillä kaavoilla valmistetut vaatteet eivät tähän taivu, on niiden tilalle suunniteltava uusia saumatkaisuja tai käytettävä pissatessa apuvälineitä. 

Jo muutama vuosi sitten Roskilden musiikkifestivaaleilla Tanskassa lanseerattiin taskussa kulkeva pahvinen suppilo, jonka avulla puskaan sohotus onnistuisi ilman nokkosenpistovaaraa.

Myönnän rehellisesti, että naisen vessakäyttäytyminen ei ole erityisesti kiinnostanut muulloin kuin vappupiknikin bajamajajonossa. Mutta desingmuseon luentosalissa riviin asetellut pissausvälineet, kiihkeästi Simone de Beauvoirin ajatuksia referoivat feministit ja naisille suunnatun (vessa)vaatemalliston muotinäytös herättivät niin suuren uteliaisuuden, että askartelin illalla mehutörpöstä oman p-maten ja lainasin naapurin koiran lenkkikaveriksi.

Se, mitä sen jälkeen tapahtui, on tunnepuolella uskoakseni verrrattavissa tilanteeseen, jossa apina keksi ryhtyä kävelemään kahdella jalalla. Puskan, pisuaarin ja porttikongin välillä koin Freudin fallosteorioissaan tutkimia äkillisiä voimanpuuskia, kaikkivoipaisuuden kuvitelmia ja itseilmaisuun liittyviä oivalluksia: haa, ureakaarilla voi siis piirrellä kuvioita ilmaan ja merkitä polkuja asvaltille —ja kuten eräs toimitusta sattumalta seuraamaan ajautunut (ja ristipissaamiseen suostunut) puolituttu vinkkasi, myös lahottaa ohuita keppejä!

Saattaa olla, että tämän taidon myötä tyttömerkeillä varustetuihin vessoihinkin ryhdytään liimaamaan muistutuksia oikeaoppisesta kansikäyttäytymisestä. Tulevaisuutta silmälläpitäen muistutan jo nyt, että roiskeisiin auttaa kärpästarra. Miestenhuoneissa on nimittäin tiedetty jo pitkään, että pieni kärpänen pöntön sisälaidassa saa miehet tähtäämään suihkunsa ötökän päähän, eikä sohottamaan sinne tänne.