TARTU KÄTEEN

 

Elokuvan tyylilaji oli heteroinen rakkausdraama. Puolentoista tunnin aikana kankaalla pussailtiin, halattiin ja kinattiin. Välillä katsojia ulvotettiin näyttämällä sateisia katuja ja kahta yksinäistä ihmistä kaupungin rajapyykeillä, ja lopulta draama notkahti aina pisteeseen jossa miehen käsi oli naisen niskassa, naisen nenä miehen korvassa ja sydämet jyskyttivät tietenkin samaan tahtiin pusakoiden läpi. Hetki ennen loppuhuipentumaa en enää kestänyt tarinan seuraamista yksin, vaan tarrasin kiinni lähimmältä käsinojalta löytyvään käteen. Ulkomaalainen poika ei ollut tempusta moksiskaan ja tarjosi kyytipojaksi popcornia. 

Impulsiivinen, tuntemattoman ihmisen käteen tarraaminen ei jäänyt tietenkään elokuvakertaan. Seuraavalla viikolla pitkä jonotusaika ja herkistynyt mielentila saivat aikaan sen, että Kansaneläkelaitoksen tiskille päästessäni ojensin virkailijalle asumistukihakemuksen asemesta vain käden ja ruttasin puoliksi täytetyt lomakkeet takaisin laukkuun. Kotimatkalla kävin hieman hämmentyneenä pitelemässä kädestä myös verotoimiston virkailijaa ja lääninhallituksen vahtimestaria.

Ja kun jollekin antaa pikkusormen, se vie varmasti koko käden. Ei mennyt kauaakaan kun askartelin paperilapun jossa luki: Istu viereen ja pistä käsi käteen. Kokeilin plakaatin toimivuutta bussipysäkeillä, junassa, kirjastossa ja jokirannassa. Läheisyystankille pysähtyivät pääosin mummot ja jokunen morsiamesta haaveileva laitapuolenkulkija. 

Asiasta innostuneena kartoitin asian tiimoilta myös kaikki julkiseen sektoriin kuuluvat, veronmaksajalle apuaan tarjoavat laitokset. Tulokset olivat yllättäviä. Mukisematta kouraan tarttuivat sosiaalitoimiston infotiski, oikeustalon vahtimestari, poliisi sekä hammashoitaja. Hankalimpia tapauksia olivat työvoimaviraston väki sekä muutama poliitikko.

Talvisen hansikasmeren ympäröimänä haluankin tehdä ehdotuksen: jutun luettuasi kävele 112 askelta valitsemaasi suuntaan ja pyydä sen jälkeen lähimpänä olevaa henkilöä tarttumaan kiinni käteesi. Kokeile mitä tapahtuu. Hyvää nimittäin tapahtuu.