TAIVAAN TIIRAILUA

 

Antennien yläpuolella aukeava taivas on mielenkiintoinen tutkimuksen kohde. Suuressa ilman valtameressä me ihmiset tuotamme arjen historiaa pohjasedimenteissä, kun samaan aikaan muutama kilometri ylempänä Ukkosenjumala Thor paukuttaa vasaralla ukkospilvien alasimia, renesanssiajalla kuvatut pyhimykset syövät hattaraa pilvidivaaneilla ja tuulen virtaukset muokkaavat taivaan kiehkuroita erilaisiin asetelmiin.

Taivaan tiirailulla on varmasti yhtä pitkät perinteet kuin koko ihmiskunnalla, mutta ensimmäinen Pilviatlas -lukuisten leveyspiirien meret ja taivaat, eli vaeltelua säitä etsien koottiin englantilaisen pilvikomitean toimesta jo 1800-luvun lopulla. Siinä ilmakehän mielialoille annettiin latinankieliset nimet, kuten cumulus humilis (kaalimadolta tai polkkaa tanssivalta jänikseltä näyttävä pilvi), Altostratus translucidus (mummon kehräämät lampaanvillat) , Altovumulus floccus (kokkarejonot). Taivaalla leijuvista, psykoanalyysin musteläiskien virkaakin toimittavista pilvenhattaroista oli tehty ensimmäistä kertaa tiedettä.

Renesanssiajalla pilvet pääsivät uskonnon välialustaksi, jolla maailmaa tiirailivat enkelit. Nykytekniikan ja taiteen yhteenliittymässä pilvet toimittavat jo muusikon virkaa. Muutamia vuosia sitten kanadalainen professori kehitti pilviharpun, joka suorittaa pilven mittauksen ja tuottaa tiedot ääneksi. Nyt ilmavirtausten komposoimaa musiikkia on päästy kuuntelemaan jo Saksassa ja Ranskassakin.

Toistaiseksi ainoa valloittamaton ja valjastamaton asia maailmassa on olleet taivaan ilmiöt. Kuu tarkistaa jokaisen maan tilanteen yöllä ja taivas virtaa vapaana. Siksi säpsähdinkin, kun kuulin, että Yhdysvaltain sotahallitus on jo yli kymmenen vuotta sitten kirjoittanut raportin sään omistamisesta vuonna 2025. Sehän oli tiedossa jo aikaisemminkin, että jo Vietnamin sodassa pilvitehtailulla aiheutettiin kaatosateita, jotka rikkoivat tiet ja hajoittivat mielenosoittajaparvet, jotka eivät reagoineet perinteieen kyynelkaasuun. Ja että aikoinaan Moskovan presidenttikin on kylvänyt pilviä, jotta ne eivät pilaisi paraatipäiviä sateillaan.

Miten näihin tietoihin sitten pitäisi reagoida? Ehdotan pään työntämistä ikkunasta ulos ja kaulan kallistamista 45 astetta oikeaan. Pilvenpalvontaseuran mukaan pilvet ovat taakuvarmasti kohtaloikkaimmillaan aina auringonnousun ja -laskun aikaan. Ja että taivaalle tuijottelu ja assosiointi edistää mielenterveyttä -erityisesti näinä talvina, jolloin lumestakaan ei voi muotoilla valkoisia hattaroita.