Ihanne-elämässä ikuistettuna

 

Facebook on paljon puhuttu palvelu monestakin eri syystä: se tuo ystävät osaksi omaa arkea ja tutustuttaa uusiin ihmisiin. Naamakirjassa eli naamakkeessa henkilökohtaisen elämän ongelmat ratkeavat yhteisöllisesti. Mikäli paha päivä yllättää, heittää joku kavereista lampaalla tai kaappaa virtuaalisyliin. Iltaurheilun nimissä napin painalluksen päässä voi vääntää kättä tai lähettää tuntemattomalle kaverin kaverille flirtin.

Kiinnostavinta facebookissa on eksyä tuntemattomien ihmisten maailmaan. Ensinäkemältä kaikkien profiilikuvat näyttävät erilaisilta. Keittiössä seisoo isosti hymyilevä nuori äiti. Puiston penkillä juo olutta mustaan pukuun pukeutunut, kalju mies. Joissain kuvissa keski-ikäiset poseeraavat Harrikoiden kanssa ja nuoret miehet skoolaavat diskon valoissa. Kun kuvia on selannut tarpeeksi kauan, alkaa erottaa isompia linjoja. Kuvat, joiden kautta ihmiset muille käyttäjille haluavat näyttäytyä, on valittu tuttujen, elämänkaareen liittyvien arvojen perusteilla. 

Kolmekymppisten miesten sen hetken elämän ihanteita kuvaavat terassikuvat kertovat, että meillä on kivaa. Nelikymppisten kuvien pääosan varastavat iloiset lapset ja arkinen kahvitauko työpaikalla. Teinien kapinointi keskittyy facebookkiinkin ladatuissa kuvissa festareille tai R-kioskin kulmille. Yllättävää kyllä, lasten ja eläkeläisten kuvien hetkissä on ryppyjä lukuunottamatta paljon samaa: ollaan kotona ja maataan sohvalla koira kainalossa.

Tässä kohtaa sosiologit hihittelevät ajatellessaan Gaussin käyrään uppoavia suomalaisia. Mutta muutamalla eroavaisuudella samat arvot näkyvät myös muissa kulttuureissa: kun nuori, suomalainen mies hymyilee jättimäinen hauki kainalossa kesäyön hämärässä, niin australialaismiehen kuva on taatusti napattu surffilaudan kainalosta rannalta. Kun kolmekymppinen suomalaisnainen on kuvattu seisomassa keskellä heinäpeltoa, niin plastiikkakirurgin siistimä brasilialaisneito seisoo punainen drinkki kädessään palmupuiden alla.

Pientä kulttuurista hienosäätöä lukuunottamatta ihmisen elinkaari ja sitä ohjaavat arvot toimivan kaikkialla maailmassa siis melko samalla mallilla. Ensin lapsuus, sitten kapinointi, sen jälkeen biletys, perhe, työ ja lepo.  Ja löytyy niitä käyrän marginaali-ilmiöitä facebookissakin: teinidiskossa joraava kehonrakentajapappa tai sukupuolenvaihtoleikkauksen tehnyt muslimimies.