LÄMPENEE, LÄMPENEE

Muistatteko, mikä syntymäpäivissä oli lapsena parasta? Vaaleanpunaisilla nonparelleilla kuorrutettu kakku, aamupala tarjoiltuna suoraan sänkyyn, murhaajaleikki pimeässä kellarikäytävässä vai vaaterekin takaa ongittavat hajukumit?

Oma suosikkinipelini oli avaimen piilotus. Kukkapurkkijemman tiesivät kaikki, mutta harva osasi tai rohkeni katsoa isän kitaran sisään, hamsterihäkkiin tai puun kuivumisen myötä vuosi vuodelta leveämpään eteisen lattiarakoon. 

Iän myötä piilotusleikit jäivät tauolle. Satunnaisesti avainkätköä toki etsittiin kodin vaatemytyistä avuliaan huoltomiehen kanssa, mutta muutoin sillä rintamalla oli hiljaista ennen geokätköilystä villiintymistä.

Geokätköilyssä ihmiset eri puolella maailmaa piilottavat pienissä rasioissa pieniä asioita ympäristöön. Tavarat, julistukset ja muistot voivat etsiytyä viemäriaukon alle, bussikatoksen lippaan, sillan lankun väliin tai patsaan käteen. Kun kätkö on löydetty gps-paikanninta apuna käyttäen, kirjoitetaan vierasvihkoon terveiset, ja samalla kätköön jätetään jokin esine tai otetaan jokin toinen asia omaan taskuun kiertokaluksi muihin kätköihin.

Palkintona tästä pelissä ei saa lähikaupasta ostettua hajukumia, penaalia tai suklaapatukkaa, mutta jotain muuta kiinnostavaa voi löytyä -kuten edesmenneen Spede Pasasen puolikas luottokortti. 

Joku viisas on joskus sanonut, että ihmisellä on vain kolme perusteemaa, joita hän elämänsä aikana toistaa.

Aloitin 30-vuotisjuhlien suunnittelun viisi vuotta sitten. Suunnitteilla oli välillä esityksellistä spektaakkelia, välillä rusettitansseja, välillä napakymppikonseptia. Nyt, kun juhliin on enää viikko aikaa, olen päätynyt rakentamaan Suomen alueelle kolmestakymmenestä kätköstä koostuvan elämänkertapolun, jota seuraamalla vieraat löytävät mansikkakakun äärelle. Lähtöpaikka on Multian pieni kunta ja etelää kohti lämpenee.

Parasta asiassa on se, että kun aloittaa piilottamaan kätköjä jo tässä iässä, ei muistelmien tekoon tarvitse varata eläkkeellä ehkä enää niin paljon aikaa. Voi sanoa jälkipolville, että mene ja eksy viisauksien äärelle ihan itseksesi.