Esittely

LYHYESTI
Meiju Niskala on Helsingissä asuva esitystaiteilija ja kirjailija, jonka intohimona ovat vuorovaikutus, julkinen tila, maailman toisin kokeminen ja paremmaksi tekeminen. Niskalan töitä ja työtapaa leimaavat monimediallisuus, yhteisöllinen ja prosessimuotoinen (devising) tekeminen sekä kantaaottavuus: "Julkisessa tilassa taide on kuin alleviivaustussi, jolla voi alleviivata esiin epäkohtia, mutta sillä voi myös viitata menneisyyteen tai tehdä ehdotuksia paikan tulevaisuudeksi."

Niskala valmistui yhteisölliseen teatterintekemiseen painottuvasta teatteri-ilmaisun ohjaajakoulutuksesta Turun Taideakatemiasta vuonna 2002, ja Medialaboratorion maisteriohjelmasta Taideteollisesta korkeakoulusta (Nykyään Aalto-yliopisto) vuonna 2015

Niskalan tunnetuimpia teoksia ovat Olet tässä -kaupunkikirjat Turusta ja Helsingistä, Helsingin Juhlaviikoilta vuonna 2008 startannut Kokemuksellisen kaupungin konsultti, sekä vuosittain toistuva Mitalipäivä, jolloin kanssakaupunkilaiset kiittävät toista tuntematonta kanssakaupunkilaista mitalin muodossa.

Vuonna 2011 Niskala kirjoitti ja ohjasi osana Turku Euroopan Kulttuuripäkaupunki -ohjelmistoa vuoden mittaisen teoskokonaisuuden Turku365 —vuosi arjen löytöretkeilyä, jonka noin 200 teokseen ja intervetioon osallistui yli 50 000 ihmistä. (Tarkemmat esittelyt muun muassa Tuutulaulukuoroista, Raitiovaunulinjasto takaisin -teoksesta ja Torkkutyynyistä löydät linkkien alta.)


Taiteellisen työn lisäksi Niskala luennoi eri puolilla Suomea mm. kaupunkitaiteesta, luovuudesta, ihmisten osallistamisesta kaupunkisuunnitteluun ja onnellisuudesta arjen keskellä. Hän on toiminut asiantuntijatehtävissä ja vierailijana eri organisaatioissa kuten Heurekan, Salon ja Turun kulttuuritoimien projekteissa, Helsingin kaupunginteatterin, Suomen ympäristökasvatuksen seuran, Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston, Suomen Kuvataideopettajien liiton, Helsingin kaupunginkirjaston sekä British Councilin hankkeissa.
Säännöllisesti Niskala opettaa Taideteollisessa korkeakoulussa, Teatterikorkeakoulussa ja muissa taidekorkeakouluissa ympäri Suomea.


PALKINNOT JA KUNNIAMAININNAT
Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki myönsi Niskalalle Taiteen Suomi -palkinnon joulukuussa 2011 ja Suomen Esteettinen seura jakoi Vuoden Esteettinen teko -palkinnon.
Lisäksi Niskalan kirjat ovat saaneet kunniamainintoja mm. matkailun ja tietokirjallisuuden saralta.


PRESSILINKKEJÄ

23.5.2013, Helsingin sanomat, henkilökuva
16.11.2012, Helsingin sanomat, juttu Mitalipäivästä
13.11.2012, Yle Radio1, Eve Mantun vieraana
17.2.2011, Ylen aamu-tv, keskustelu yllätyshyvyydestä
12.3.2010, Sydänliiton verkkolehti, Anna luovuudelle mahdollisuus
9.4. 2010, Turun Ylioppilaslehti, Löytö
20.8.2008, Helsingin Sanomat, Helsinki on erilainen Turun kartan avulla
Ansioluettelon löydät täältä.