OLET TÄSSÄ (HELSINKI), 2008

Olet tässä (Helsinki) -kirja

Olet tässä -verkkosivusto

LYHYESTI
Olet tässä (Helsinki) -teos julkaistiin kesäkuussa 2008. Se oli jatkoa pari vuotta aikaisemmin ilmestyneelle Olet tässä (Turku) -kirjalle, eli aikuisten tehtävämuotoon rakennetulle, tiettyyn kaupunkiin liittyvälle opaskirjalle, joka esittelisi tuttujen turistikohteiden sijaan romanttisimpia ensisuudelmapaikkoja, ahdistavimpia kaupunkikokemuksia, vaihtoehtoisia nähtävyyksiä ja kauneimpia paikkoja ajantajun kadottamiseksi.
Kantavana teemana olivat myös tehtävät kaupungin toisinkokemiseksi, kuten raitiovaunubingo sekä lounastuntiharhailu.

TAUSTAA
Kuten Olet tässä (Turku) -teos, tämäkin kirja syntyi vuoden aikana suoritetuista aktiivisista eksymisistä väärän kaupungin kartan kanssa, nopalla arvotuista iltakävelyreiteistä ja lukuisista keskusteluista tuntemattomien kaupunkilaisten kanssa. Vuosina 2006-2007 istuin kymmeninä päivinä Tuomiokirkon rappusilla, punaisen lankakerän toinen pää solmittuna farkkujen vyölenkkiin, lankakerän toisen pään ollessa keskellä Senaatintoria. Punaista lankaa seurasivat lukuisat turistit ja kaupunkilaiset, ja muun muassa näiden keskustelujen ansiosta syntyi paljon uusia näkökulmia Helsinkiin. Kesällä liftasin nostosillan kohdalta ohikulkevien veneiden kyytiin, ja pääsin saarille (ja näiden vanhoihin öljytynnyrien kuoriin), joihin en muuten olisi osannut kulkea.

OLET TÄSSÄ -INTERNETSIVUT
Kaupunkikokemus ei koskaan rajoitu vain yhteen kirjaan, yhteen kohtaamiseen tai yhteen seikkailuun. Kirjaa kirjoittaessa tekee aina valintoja, kirjoittaa ja rakentaa tekstejä oman kokemuksen tai yhteisen kokemuksen päälle, mutta paljon hienoista hetkistä jää myös kertomatta.
Koen tässä teoskonseptissa oman roolini paitsi taiteilijana, myös syötteiden antajana, toisenlaisen arkielämän ja kaupunkikokemuksen työkalun rakentajana —ja siksi on merkittävää, että yhteisen matkan on mahdollista jatkua ja näkyä, kun tekijän matka loppuu kirjan julkaisuun.
www.olettässä.fi -verkkopalvelu toimii kirjan rinnakkaismediana, ja sinne voi kuka tahansa jättää kuvan tai tekstin kauniista, rumasta, romanttisesta, hienosta, yksinolon tai sunnuntaipäivän kokemuksesta. Sivusto on ollut pystyssä kirjan julkaisusta lähtien, ja tulee jatkamaan olemassaoloaan vielä pitkään.

Kirjan kuvitus ja taitto: Satu Kontinen, internetsivut yhteistyössä Nordkappin kanssa

Helsingin hiljaisuuksia

Helsingin synty

Kummitusrekonstruktioita