Olet tässä (Turku), 2006

Samaan aikaan, kun historian suurmiehet sotivat taistelukentillä ja jakavat valtakuntia, toimittavat toisaalla ihmiset tavallisia arkisia askareitaan: valmistavat ruokaa, syövät, juovat, tekevät ostoksia, rakastuvat, keskustelevat ja tappavat ? ja tuottavat todellisuutta. ?Fernand Braudel

Kansi

TEOKSEN TAUSTAA
Olet tässä -aikuisten tieto- ja tehtäväkirjakonsepti syntyi halusta yhdistää kaupungin kokemuksellista historiaa, psykomaantiedettä, tehtäviä kaupungin toisin kokemiseen sekä tuoda esiin sellaista historiaa, joka usein häviää tunnetun ja moneen kertaan mainitun historian alle.

Muutin Turkuun vuonna 1998, ja löysin Aurajoen yläjuoksulta Koroistenniemen, ison valkoisen puuristin, jota turkulaiset tuttavani epäilivat ison junaonnettomuuden muistomerkiksi, mutta joka paljastui 1200-luvun piispan asunnon raunioiksi. Myöhemmin parkkihallin, musiikkikaupan ja ankean kauppakeskuksen uumenista löytyi 500 vuotta vanha Pyhän Hengen kappeli, jonka olemassaolosta harva tiesi. Kun olin vielä lukenut hömppäkirjaa autiolla kalliolla (ja tajunnut vasta paljon myöhemmin kyseessä olleen kaupungin vanhan hirttopaikan), mieleen hiipi, että tässä kaupungissa on paljon muutakin kuin turkulaisten tuntemat Tuomiokirkko ja Turun linna.

Se seikka, että on vain yksi helmi lukuisten ihmisten ketjussa rauhoitti mieltä. Samalla se herätti halun suojella Turkua, näyttää Turkulaisille piilossaolevaa ja arvokasta Turkua, sitouttaa ihmisiä kaupunkiin jossa he asuvat,  joka ei ole — ja jonka ei tarvitsse olla vain välitila työn, kodin, kaupan, kodin ja jääkiekko-otteluiden välillä.


TEOSPROSESSI
Keräsin muistoja, kokemuksia ja ajatuksia Turusta vuosina 2003-2005  haastattelutapahtumilla Kauppatorilla, pienillä tuntemattomalta toiselle kierrätettävillä Ystäväni Turku -muistikirjoilla, kertakäyttökameroilla sekä junan selkänojien väliin jätetyillä kirjeilla.  Osa kokemusten keräämisestä oli teoksellisessa muodossa: vastarakastuneille suunnattuja romanttisten paikojen opaskierroksia tai mummojen paikallisbusseissa tapahtuvia bingoretkiä, joissa numeroiden asemesta bongattiin bussin ikkunasta näkyviä kaupunkihetkiä.
Maakunta-arkiston valokuvien parissa vietin kymmeniä päiviä ihastellen ja ällistellen, yhdistellen ja hämmentyen. Moni kirjan tehtävistä syntyikin oivalluksesta juuri siellä; puoliksi purettujen talojen kuvien pohjalta oli pakko rakentaa tehtävä, jossa ihmiset paikkaisivat ja piirtäisivät itse puoliksi puretut talot ennalleen.

Valmis teos julkaistiin keväällä 2006 (Kustannusosakeyhtiö Avain), ja sisälsi muun muassa rumimpien kohteiden kaupunkikierroksen, äänityksiä turkulaisista hiljaisuuksista ja harjoitelmia turkulaiseen tutustumiseen. Teos valittiin Suomen tietokirjailijoiden ja Heurekan järjestämään Tietokirjaklubiin, ja matkailulehti Mondo palkitsi kirjan Vuoden matkakirja 2006 -kunniamaininnalla.

Kirjan graafinen suunnittelu: Pia Seppälä, kuvitus: Pia Seppälä ja Maarit Kotiranta.

Turkulaiseen tutustumisharjoituksia

Kummitusrekonstruktioita

Kadonneet korttelinimet