Paraatimatto Joutomaalle, 2011

"Voi, haluaisin kokea Kakolassa patsaspuiston, näkötornin, ulkouimalan vanhassa louhoksessa!"

TEOKSEN TAUSTAA

Toukokuussa 2010 koirani karkasi pienen puuaidan raosta Turun Kakolan kukkulalle. Loppukevään yössä vankilana vuodesta 1853 vuoteen 2007 toiminut alue oli kaunis, herkkä, koskematon ja jännittävä paikka, jota suurin osa turkulaisista ei ollut koskaan kokenut. Oli merkittävää seistä yhdellä kaupungin keskeisimmällä kukkulalla ja katsella maisemaa, jonka olemassaolosta on aina tiennyt, mutta jota ei koskaan aikaisemmin ollut päässyt samalla tavoin kokemaan.

Samoihin aikoihin Kakolan vanhan vankila-alueen kaavoitus oli valmisteltu ilman kaupunkilaisia. Ajatus, että kaupungin keskeistä, historiallisesti merkittävää ja seikkailuille altistavaa aluetta ei hyödynnetäisi muulla tavoin kuin asuinrakentamiseen, tuntui vahingolliselta kaikille.

Tästä yöllisestä seikkailusta lähti liikkeelle Paraatimatto Joutomaalle, teos joka tehtiin yhdessä 1058 kutojan kanssa eri puolella Varsinais-Suomea. Paitsi että halusin rakentaa teoksen jonka tekemiseen pääsisi osallistumaan mahdollisimman moni, toivoin se houkuttelevan kukkulalle mahdollisimman paljon ihmisiä kokemaan tunnelman ja miettimään mitä kaikkea Kakola voisi Turulle tulevaisuudessa olla.

Teos kuulu Euroopan Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoon osana laajempaa Turku365 —teoskokonaisuutta.TEOKSESTA LYHYESTI
Elokuussa 2011 Kakolan vanhan vankila-alueen valtasi käsin kudottu, 420,8 metriä pitkä punainen paraatimatto. Teos johdatteli kulkijaa läpi verkkoaitojen ja ohi maitolaiturien aina kohti "Kakolan Rivieraa", luottovankien uima-altaana käyttämää kallioon louhittua lähdettä, sekä maisemaa, joka saattaisi pian täyttyä uusiorakentamisesta.

Maton muodostaman polun päästä löytyi vieraskirja, johon kävijöiltä toivottiin huomioita ja toiveita siitä, minkälainen unelmien Kakola voisi kymmenen vuoden kuluttua olla. Yksi halusi patsaspuiston, toinen amfiteatterin ja kolmas Turun oman Linnanmäki-huvipuiston. Kaikkiaan vieraita kukkulalla kolmen viikon aikana liki 10 000. Yhdestä asiasta valtaosa oli samaa mieltä: ei verovirastoa eikä rikkaiden luksustaloja tänne!

Kudonnan ohjauksen toteuttivat Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry. sekä Åbo hantverk. Kiitos kude- ja loimimateriaaleista: Marimekko, Finlayson, Nanso sekä Suomen Tekstiiliteollisuus. Tuotanto: Turku365

Katso teokseen liittyvä video tästä: