Taidetta Kansalle! (2011)

Taide on parempi peili kuin metallipinnoitettu lasi. Ei haittaa vaikka suupielessä olisi mustikkakeittoa ja tukka pystyssä, sillä taiteesta voi aina aamuisin tarkistaa onko asenne kohdallaan. (Nainen, 26)

TAUSTAA

Mihin taidetta tarvitaan? Mikä taiteen merkitys hyvässä elämässä on? Mikä on taiteen kokemisen merkitys, ja taiteilijoiden merkitys ihmisille ja yhteiskunnalle?
Teos kuului Euroopan Kulttuuripääkaupunkivuoteen osana Turku365-teoskokonaisuutta.

Syyskuussa 2011 startattiin taidehaku, johon kuka tahansa, joka tahtoisi taidetta elämäänsä, voisi osallistua. Hakulomakkeessa pyydettiin ihmisiä kertomaan taiteen tarpeestaan, asioista joista ei kyllästy keskustelemaan, sekä pohtimaan sitä, millainen taideteos itse olisi, jos olisi teos.

Teokseen etsittiin ensisijaisesti niitä, jotka tarvitsevat taidetta elämäänsä, eivätkä sitä syystä tai toisesta ole onnistuneet itselleen tätä ennen saamaan. Hakemuksia virtasi entisiltä kadunmiehiltä, köyhiltä, sairailta, vasta taiteeseen heränneiltä sekä sellaisilta jotka hakivat muistoa Kulttuuripääkaupunkivuodesta 2011. Reiluista 300 hakijasta teokseen otettiin mukaan 72. 

Jokaisessa teoksessa oli tervehdys taiteilijalta, jossa kerrottiin muun muassa teoksen taustasta.

Teltta ennen ensimmäistäkään vastaanottajaa.

Lauantaina 19.11. 2011 Kauppatorille pystyttiin teltta, jonka teoslabyrintistä kukin valittu vastaanottaja sai viiden minuutin aikana valita oman teospakettinsa. Kaikki eri alojen taiteilijoiden lahjoittamat teokset oli paketoitu, joten valinta täytyi suorittaa intuitiivisesti. Pakettien sisällä saattoi olla luonnoskirja, maalaus, valokuvavedos, muotoilijan prototyyppi tai veistos.

Taiteen hakijat saapuivat etukäteen arvotussa järjestyksessä, ja ennen telttaan pääsyä keskusteltiin vielä taiteen merkityksestä tavallisen ihmisen elämään. Teltassa kullakin vastaanottajalla oli viisi minuuttia aikaa valita teospaketti. Apuna valinnassa oli myös elävät teokset, neljä turkulaista näyttelijää, jotka toimivat hovimestareina.

Teoksessa oli monta osaa: ensimmäinen osa liittyi hakulomakkeen tehtävään miettiä taiteen tarkoitusta ja sen suhdetta omaan elämään ja yhteiskuntaan. Toisessa osassa, tapahtumallisessa teoksessa, käännettiin taiteen kohtaaminen nurinpäin verrattuna tavanomaiseen hankintaprosessiin: ihminen valitsi teoksen sokkona (tai antoi teoksen valita itsensä), jolloin ei ollut takeita siitä, tukisiko teos suoraan vastaanottajan maailmankuvaa tai esteettistä mieltymystä. Kolmannessa vaiheessa, kotona, ihmiset pääsivät peilaamaan teokseen omat toiveensa, halunsa  ja maailmankuvansa.

Muuttuiko elämä kun taide saapui kotiin? Miten ennekkotoiveet ja intuitiolla valittu teos kohtasivat?

HUOM! Kaikki Taidetta kansalle- teokset, taiteilijat ja blogitekstit löydät  täältä.

Katso teokseen liittyvä dokumentti tästä: